Дейност 7 – ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Процесът на документиране на движимото културно-историческо наследство на Община Пловдив ще включва дейности като:
– дигитализация на съществуващите схеми и планове за тях или за отделни техни детайли;
– извършване на триизмерно лазерно сканиране на предмети;
– дигитализация на документи, архиви и книги;
– дигитализация на движимо културно наследство –картини, скулптори, предмети на бита, дрехи и различни други артефакти от колекциите на партньорските музеи и галерии;
– дигитализация чрез фотографиране и звуко- и видеозапис на обичаи и артефакти свидетелстващи за културното наследство и традициите на ромското население.

Разположените в НБ „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“ дигитални центрове ще имат различна ориентация съобразно предметите, които ще бъдат дигитализирани в тях. Дигиталният център в библиотеката ще се занимава с дигитализацията на книги и документи, а центърът в ОИ „Старинен Пловдив“ ще извършва 3-D дигитализация на артефакти от музейните фондохранилища. В стационарните дигитални центрове ще се извършва и допълнителната обработка и съхранението на вече дигитализираните единици.
Мобилните станции за дигитализация ще бъдат разположени в културните институти, които са партньори по проекта и в тях ще се извършва сканиране на книги и документи, 3Д сканиране на експонати от колекциите и дигитално фотографиране на картини.
Специален екип съставен от представители на ромския етност ще извършват дигитализация на нематериалната и материална ромска култура в рамките на етнографска експедиция под ръководството на експерти от Регионалния етнографски музей (РЕМ)-Пловдив. Този екип ще бъде обучен да документира ромското културно наследство чрез използването на дигитални фотоапарати, диктофони и видеокамери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *